Heerlijke recepten van blauwe bessen om zelf klaar te maken

Wij hebben onze favoriete recepten voor u op een rijtje gezet.

Al deze recepten zijn door ons uitgeprobeerd en waar nodig aangepast. Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u ons altijd .
Voor al deze recepten kunt u, wanneer er geen verse bessen voorhanden zijn, ook heel goed onze ingevroren bessen gebruiken. Wij hebben deze ook in de winter op voorraad (ook verkrijgbaar in onze webwinkel).

American pancakes met fruitsalade

(4 pers.)
1 sinaasappel
150 gram blauwe bessen
2 kiwi's
250 g verse ananasstukjes uit de koeling
2 kleine eieren
250 ml karnemelk
125 g zelfrijzend bakmeel
50 ml vloeibare boter of roomboter
zout, honing, slagroom
(eventueel vanille- of slagroomijs)

Schil de sinaasappels dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Halveer de partjes. Schil de kiwi's en snijd ze in blokjes. Schep in een schaal de sinaasappel, blauwe bessen, kiwi en ananas door elkaar.
Splits de eieren. Klop in een kom de dooiers en de karnemelk met de handmixer door elkaar. Voeg al kloppend het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout, 0.5 eetlepel honing en de helft van de vloeibare boter (eventueel gesmolten roomboter) toe en meng alles tot een glad beslag. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het beslag. Verwarm een beetje boter in een koekenpan en schenk met een juslepel 3 bergjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes op middel hoog vuur tot de bovenkant bubbelt en de onderkant goudbruin is. Bak ook de bovenkant goudbruin. Laat de pannenkoekjes op een bord glijden en houd ze warm onder aluminiumfolie. Bak zo nog 9 pannenkoekjes, verwarm steeds eerst een klein beetje boter. Serveer de pannekoekjes met de fruitsalade, een toefje slagroom en honing.
U kunt de pancakes ook heerlijk met wat vanille- of slagroomijs eten!

Terug naar boven

Bessentaart met crème van mascarpone

(6 - 8 pers.)
Taartdeeg:
115 gram koude boter
185 gram witte tarwebloem
2 el suiker
1/4 tl zout
1 groot ei
1,5 el ijskoud water
droge rijst of gedroogde bonen
(U kunt ook een gekochte vaste bodem gebruiken.)

Vulling:
300 gram blauwe bessen (of 550 gram blauwe bessen in plaats van blauwe bessen en aardbeien)
250 gram aardbeien
250 gram mascarpone
75 ml slagroom
60 gram suiker
2 el aardbeienjam
2 el Marachino (of andere likeur van donkere bessen, u kunt hiervoor ook de likeur gebruiken uit onze recepten)

Voor de taartbodem de boter in kleine klontjes (2 cm2) snijden. Meng bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de boter toe en snij met twee messen totdat de boter gebonden is met het mengsel van bloem en suiker. Meng daarna (met de hand) tot het geheel lijkt op grove broodkruimels met kleine klontjes. Splits het eigeel van het eiwit en meng het eigeel met het ijswater. Verdeel dit mengsel beetje bij beetje over het deeg en meng met een vork tot het ei is opgezogen. Maak daarna voorzichtig een grote bal van het deeg. Bestrooi het aanrecht of een plank met bloem en verdeel de deegbal (vanwege de grootte) in vieren. Kneed ieder deel nog eens goed door met uw handpalm zodat alle ingrediënten helemaal zijn vermengd. Voeg de vier deegballen vervolgens weer samen en maak er een ronde plak van. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het ten minste een uur in de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestrooide ondergrond tot het een dikte heeft van zo 'n drie, vier millimeter. Met het mengsel kunt U een taartvorm bedekken met een diameter van 26 cm. (1/3 van het deeg is voldoende voor een taartvorm van 14 cm) Gebruik een taartvorm met een verwijderbare bodem. Zorg dat het uitgerolde deeg een paar centimeter hoger is dan de taartvorm. Leg het deeg over de vorm en duw het aan de randen goed vast. Het deel van het deeg dat over de rand van de vorm valt, omvouwen en aanduwen zodat de rand van de taart extra dik en stevig wordt. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verpak de taartbodem in plasticfolie en laat deze in de koelkast in ongeveer een halfuur weer hard worden. De oven voorverwarmen tot 190 °C. Bedek het deeg met aluminiumfolie en vul de taartvorm daarna met speciale taartgewichten zodat hij 'blind' kan worden gebakken. U kunt ook rijst of gedroogde bonen gebruiken. Bak de taartbodem ongeveer 25 min. Haal de vulling en de aluminiumfolie eraf en laat de taartbodem nog 10 tot 15 minuten bakken of totdat deze goudbruin wordt. Haal de taartbodem uit de oven en laat deze helemaal afkoelen voordat U de vulling toevoegt. Snijdt de aardbeien in vieren en meng ze met de blauwe bessen. Verwarm de aardbeienjam met de likeur in een kleine pan. Laat het geheel inkoken tot er ongeveer 3 el's over zijn. Giet dit meteen over de vruchten en meng het geheel voorzichtig. Laat het afkoelen. Voor de vulling mengt U de mascarpone, slagroom en suiker met een mixer totdat het mengsel stijf is. Vul de taartbodem met het mascarponemengsel. Verdeel de vruchten over de taart. Het beste is de taart twee uur voor het serveren af te maken en te koelen. Haal de taart ongeveer een kwartier voor consumptie uit de koelkast.
Tip: Wie geen tijd of zin heeft een taartbodem zelf te bakken: Een gekochte vaste bodem voldoet uitstekend!

Terug naar boven

Blauwe bessen amandeltaart

250 gram Blauwe bessen
175 gram zachte boter
175 gram suiker
3 kleine eieren
175 gram bloem
175 gram gemalen amandelen
zout

Verwarm de oven voor op ca. 175 °C. Roer de boter, de suiker, eieren en een snufje zout met de mixer dooreen en zeef hierboven de bloem. Mix tot een glad beslag. Meng er dan snel de gemalen amandelen door.

Vet een ronde springvorm in met boter en bestuif die met bloem. Schep iets meer dan de helft van het beslag in de vorm en strooi hierover gelijkmatig de blauwe bessen en druk het licht aan. Verdeel het resterende beslag hierover. Zet de vorm in het midden van de warme oven en bak in ca. 45-50 minuten gaar.

Lekker om koud te eten met slagroom of een lepel Griekse yoghurt of lauwwarm met vanille-ijs als dessert.

(Bron: Parool.nl)

Terug naar boven

Blauwe bessen brandewijn likeur

per 500 gram Blauwe bessen, 200 gram kandijsuiker
Brandewijn
Pijpje kaneel

Vul een grote zuurtjesfles of weckfles met bessen. Doe er per 500 gram bessen en 200 gram kandijsuiker overheen. Giet er nu zoveel brandewijn overheen tot de bessen onder staan doe er nog een pijpje kaneel bij en sluit de fles goed af. Na enkele dagen al begint de brandewijn rood te kleuren, maar u moet nog enkele maanden geduld hebben tot de smaak volledig ontwikkeld is. Uiteindelijk heeft u een heerlijke likeur!
Tip: De hard geworden bessen zijn lekker door een cakebeslag!

Terug naar boven

Blauwe bessen Crisp

(6 pers.)
Vulling:
750 gram blauwe bessen
50 gr suiker
1/2 tl citroenrasp
2 middelgrote appels, geschild en in blokjes gesneden

Crisp:
100 bruine suiker
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
65 gram witte tarwebloem
65 gram gehakte pecanoten (u kunt ook walnoten gebruiken)
50 gram havervlokken
115 gram boter
(Eventueel vanille-ijs of slagroom)

Verwarm de oven op 165°C. Meng in een niet te grote kom de blauwe bessen, suiker, citroenrasp en de appels. Doe dit in een goed beboterde taartvorm (±20cm diameter). (Indien u geen goed sluitende taartvorm heeft kunt u het best de hele taartvorm met bakpapier bekleden om te voorkomen dat het sap van de vruchten uit de taart loopt.)
Meng de bruine suiker, kaneel, nootmuskaat, bloem, pecanoten en havervlokken en druk dit mengsel met de handen door de boter totdat het geheel op krokante kruimels lijkt. Verdeel de kruimels gelijkmatig over het blauwe bessenmengsel. 45 minuten bakken of totdat de deeglaag goudbruin is.
Tip: een bolletje vanille-ijs of slagroom op de warme crisp smaakt overheerlijk!

Terug naar boven

Blauwe bessen croissanttaart

(4 pers.)
500 gram fruit, bijv. blauwe bessen en bramen
1 blikje croissantdeeg
250 gram zachte boter
125 gram kristalsuiker
250 gram amandelpoeder (amandelen kunt u fijn malen met de keukenmachine)
4 eieren
50 gram bloem
snufje zout
fijngeraspte citroenschil
blindvulling, zoals droge rijst of gedroogde bonen (U kunt ook een gekochte vaste bodem gebruiken)
Serveer met slagroom of crème fraîche

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een springvorm van 23 cm in met boter en strooi er een beetje bloem over. Rol het deeg tot een dikte van 1 cm. uit op een houten plank, die je eerst bestuift met bloem. Leg het dan in een bakvorm met een doorsnee van 23 cm. Prik gaatjes in de bodem, bedek het deeg met zilverfolie en stort hier een ‘blindvulling’ op. Bak de bodem 5 minuten ‘blind’ in een oven van 200 °C, haal de vulling en folie weg en bak nog eens 5 minuten. Haal de bodem uit de oven en draai de oven terug naar 180 °C. Klop in tussentijd in een kom de boter en suiker romig, doe er het amandelpoeder, de eieren en de bloem, de citroenrasp en het snufje zout bij. Bedek de taartbodem met dit mengsel en verdeel er vervolgens het fruit overheen. Bak de taart in 20-30 minuten (als u bevroren bessen gebruikt verdubbeld de baktijd) tot de vulling stevig is. Eet de taart warm met losgeklopte crème fraîche of koud met slagroom.

(Bron: LiefLijf)


Terug naar boven

Blauwe bessen drank

Blauwe bessen
Kaneel
Suiker
(Hoeveelheden naar eigen smaak)

Zet de bessen op in een pan met een bodempje water. Suiker en Kaneel naar smaak toevoegen. Verwarmen tot de vruchten zacht zijn. Wrijf ze nu door een zeef. Suiker en Kaneel naar smaak toevoegen. Dit sap kan koel zo gedronken worden of vermengt met tonic, yoghurt, vanillevla of ijs.

Terug naar boven

Blauwe bessen likeur

2 liter blauwe bessensap (ideaal hiervoor is onze pure blauwe bessensap)
1 kg suiker
5 pakjes vanille suiker
1 liter rum 35%
1 flesje amandelaroma
mespunt pecto enzymen (verkrijgbaar bij de uitgebreidere apotheek en wijnattributen handelaar)

Doe alles bij elkaar en roer het af en toe door. Laat het geheel een week staan.


Terug naar boven

Blauwe bessen macadamia taart

Bodem:
100 gram macadamia noten, fijn gehakt in een blender of keukenmachine
100 gram bloem
40 gram bruine suiker
50 gram gesmolten roomboter

1e laag:
680 gram zachte roomkaas
1 theelepel vanilla aroma
125 gram suiker
4 eieren op kamertemperatuur

2e laag:
150 gram zure room
2 eetlepels suiker
½ theelepel vanillearoma

Topping:
350 gram blauwe bessen
2 eetlepel maïzena
100 ml koud water

Bodem: Doe de ingrediënten voor de bodem bij elkaar. Meng ze goed door elkaar en verdeel het daarna over de bodem van een springvorm (26 cm). Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak het in een voorverwarmde over op 200 °C 10-15 minuten. Draai na het bakken de oven terug tot 175 °C.
Eerste laag: Doe de roomkaas in een grote kom. Doe er de vanille aroma, de suiker en de eieren bij. Mix het met een mixer op hoge snelheid tot het een egale massa is. Giet het over de bodem. Bak het op 175 °C 40 minuten tot het net niet helemaal stevig is. Haal het uit de oven en laat het 10 minuten afkoelen.
Tweede laag: Doe de zure room, de suiker en de vanilla aroma bij elkaar en meng het tot een egaal geheel. Verdeel dit over de taart en bak het 5 minuten op 175 °C. Laat de taart afkoelen.
Topping: Roer de maïzena door het koude water, roer daarna de blauwe bessen erdoor heen en verhit het tot het geheel ingedikt is (blijf goed roeren). Laat het afkoelen en verdeel het daarna over de taart. Laat de taart een uur afkoelen en plaats hem daarna in de koelkast. Wanneer hij goed afgekoeld is, is hij klaar om geserveerd te worden.


Terug naar boven

Blauwe bessen met siroop

50 gram suiker
250 ml water
250 gram blauwe bessen

Kook de bessen zachtjes gedurende 10 min. in de suikerwater oplossing. Laat het geheel goed koud worden. Vul een coupe met ijs en schep hier enkele lepels van de blauwe bessen met siroop overheen (vooral de combinatie met cointreau ijs is heerlijk).

Terug naar boven

Blauwe bessen MonChou taart

Bodem:
1 pak Bastogne koekjes
125 gram roomboter
nootmuskaat
Monchou-laag:
300 gram Monchou
300 ml slagroom
150 gram witte basterdsuiker
1 tl vanillesuiker
1/2 tl citroensap
Blauwe bessenvulling:
650 gram Blauwe bessen
1 dl water
2 el maïzena
100 gram kristalsuiker
1 el citroensap

Vermeng de bastognekoekjes met gesmolten boter en een snufje nootmuskaat. Vet de bodem van een springvorm van 24 cm in en bekleed de bodem met het mengsel en druk het goed aan. Klop de Monchou met de basterdsuiker los tot een egale massa. Klop daarna met een schone mixer de slagroom stijf. Meng hierna de slagroom met de Monchou en voeg de vanillesuiker en 1/2 theelepel citroensap toe. Lepel het geheel op de koekbodem.
Breng de blauwe bessen met het water, de kristalsuiker (100 gram) en de maïzena aan de kook tot het goed gebonden is. Roer 1 eetlepel citroensap er door en laat het mengsel lauw worden. Schenk vervolgens de blauwe bessenvulling over de gladgestreken monchou-laag en plaats de taart enige uren in de koelkast.

Terug naar boven

Blauwe bessen roomkaas

50 gram suiker
1 zakje vanille suiker
200 gram blauwe bessen
200 gram roomkaas

Alles door elkaar scheppen, wat blauwe bessen apart houden en er overheen verdelen.
Heerlijk op diverse soorten cake en gebak maar ook lekker toastjes.

Terug naar boven

Blauwe bessen sinaasappelsmoothie

2 dl blauwe bessensap
2 dl sinaasappelsap
2 dl yoghurt
400 gram blauwe bessen of bramen
(eventueel een eetlepel honing)

Doe de ingrediënten in een blender of mix het met de staafmixer en het is klaar om gedronken te worden.

Terug naar boven

Blauwe bessen smoothie

(2 pers.)
180 gram (bevroren) blauwe bessen
200 ml yoghurt (vanilleyoghurt is ook mogelijk)
1 eetlepel honing
(Eventueel 3 geplette ijsblokjes)

Doe alle ingrediënten tezamen in een blender en meng het geheel grondig. De smoothie meteen serveren.

Terug naar boven

Blauwe bessen-meloencocktail

1 Meloen
200 gram Blauwe bessen
1 Perzik
100 ml slagroom (eventueel met een eetlepel suiker, pas toevoegen wanneer de slagroom dik is)

Hol een flinke meloen uit, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Meng de blokjes meloen met blauwe bessen en stukjes perzik. Vul de uitgeholde meloen met het mengsel. Doe er een scheutje likeur over en tot slot half stijf geklopte slagroom.

Terug naar boven

Blauwe bessencake

400 gram blauwe bessen
6 eieren
snufje zout
1 zakje bakpoeder
300 gram boter
250 gram witte basterdsuiker
300 gram bloem

Verwarm de oven voor op 150 °C. Laat de boter smelten (bijvoorbeeld in de magnetron). Splits de eieren en klop de eierdooiers met 150 gram basterdsuiker en 1 eetlepel lauw water tot het een schuimig geheel is. De hete gesmolten boter hier geleidelijk doorroeren. De eiwitten met een snufje zout stijfslaan en daarna 100 gram basterdsuiker erdoor roeren. Gebruik bij het stijfslaan van de eiwitten wel schone gardes van de mixer, want anders lukt het niet! Het stijfgeslagen eiwit door het dooiermengsel scheppen. Bloem en bakpoeder goed mengen en boven de eiermassa zeven. Het geheel voorzichtig met een garde mengen tot een egale massa. Vet een bakplaat in (ter breedte van de oven) en het beslag hierover uitstrijken. Verdeel de bessen erover.
Laat de cake in de oven op 150 graden in ongeveer 30 minuten gaar worden.

Terug naar boven

Blauwe bessencompôte

1 kg blauwe bessen
120-200 gram poedersuiker
½ citroen

De blauwe bessen bestrooien met de poedersuiker en besprenkelen met het sap van de ½ citroen. Hierna rustig mengen en enkele uren laten staan. De opgeloste suiker vormt met het sap van de bessen een stroperig geheel. Deze blauwe bessencompôte is te gebruiken op pudding en ijs, eventueel met een scheutje cassislikeur (crème de cassis).


Terug naar boven

Blauwe bessenjam

1250 gram blauwe bessen
500 gram geleisuiker (Van Gilse, geleisuiker speciaal)
(eventueel een theelepel citroensap)

Doe de bessen, de geleisuiker en dun bodempje water in een grote pan. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het 1 minuut goed doorkoken.
De potjes eerst goed schoon maken en in warm water leggen tot dat u ze vol giet. De kokende jam kunt u in glazen potjes met ijzeren deksels gieten. Direct afsluiten en 5 minuten op de kop zetten.

De jam is niet alleen verrukkelijk op de boterham maar smaakt ook heerlijk over pannenkoeken of door de yoghurt of vla.
Tip: Strooi eens wat peper over uw boterham met jam!

Terug naar boven

Blauwe bessenmousse

(nagerecht, 4 pers.)
3 blaadjes gelatine
250 ml crème fraîche
suiker
citroen of limoensap
2 eiwitten
175 gram blauwe bessen

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water. Breng 50 ml water aan de kook, los er 3 eetlepels suiker in op. Knijp de gelatine blaadjes goed uit, neem de pan met suikerwater van de warmtebron, voeg de gelatine toe en blijf dan zolang met een houten lepel roeren tot de gelatine is opgelost. Roer er vervolgens 2 eetlepels citroen of limoensap en de blauwe bessen door. Roer de crème fraîche in een kom goed los, klop in een andere kom het eiwit en 4 theelepels suiker goed stijf op, roer de room door het blauwe bessenmengsel en spatel er daarna het eiwit zo luchtig mogelijk door.
Verdeel de massa over 4 grote wijde glazen of gebruik schaaltjes, plaats de glazen ten minste 2 uur in de koelkast.


Terug naar boven

Blauwe bessenpannenkoekjes (pancakes)

250 gram bloem (eventueel 2/3 volkoren meel en 1/3 maismeel)
4 theelepels bakpoeder
1 mespuntje zout
2 eieren
5 deciliter karnemelk (of half melk, half yoghurt)
Roomboter of vloeibare boter
2 eetlepels suiker
150-200 gram Blauwe bessen
Slagroom

Doe de karnemelk met het zout, de suiker en de bakpoeder in een kom. Voeg al roerende de bloem toe.
Klop de eieren door het beslag en roer het tot een glad beslag. Roer als laatste de bessen erdoor. Niet te lang doorroeren. Laat het beslag even rusten.
Verhit een eetlepel vloeibare margarine of roomboter in de koekenpan. Vorm drie kleine pannenkoekjes met een eetlepel beslag. Bak ze op matig vuur tot er blaasjes verschijnen. Draai ze om en bak ook de andere kant goudbruin.
Leg de pannenkoekjes op een verwarmde schaal en herhaal het voor gaande met de rest van het beslag. Serveer de pannenkoekjes met wat poedersuiker en slagroom.

Terug naar boven

Blauwe bessensaus

(4 porties)
300 gram blauwe bessen
120 ml water
50 gram suiker
1tl citroen sap
2 tl maïzena

Breng 150 gram van de blauwe bessen, met 60 ml water, suiker en citroensap al roerend aan de kook. Laat het 7 tot 10 minuten sudderen. Meng de maïzena in 60 ml water tot deze opgelost is en voeg bij het blauwe bessenmengsel. Roer tot dat het mengsel verdikt is en voeg dan de resterende blauwe bessen toe. Kook nog 3 minuten op laag vuur.
Tip: ideaal als saus bij ijs, kwark, yoghurt of melkrijst!

Terug naar boven

Blueberry Betty

'Betty' is een verzamelnaam voor recepten van fruittoetjes die stammen uit het koloniaal Amerika. Ze bevatten altijd vier ingrediënten: fruit, suiker, bloem en boter. Een Betty van blauwe bessen valt goed te combineren met vanille - ijs of slagroom.

(2 pers)
Topping:
2 el lichte basterdsuiker
2 el tarwebloem
15 gram boter

Vulling:
1 kleine sinaasappel
225 gram blauwe bessen
4 el paneermeel
1,5 el lichte basterdsuiker
1/2 el witte suiker
20 gram gesmolten boter
kaneel, nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng intussen basterdsuiker, bloem en boter met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast. Schil het oranje deel van de sinaasappel en snijd dit in dunne reepjes van 2 cm. Pers het sap uit het overgebleven deel.
Meng bessen, sap, de twee soorten suiker, sinaasappelschil, paneermeel, boter en kruiden in een grote kom. Beboter 2 kopjes of cakevormpjes en giet het mengsel erin. Bestrooi met het gekoelde mengsel van suiker, bloem en boter.
Zet de betties circa één uur in de oven. Als het sap begint te koken rond de rand, zijn de betties klaar.

Terug naar boven

Blueberry Muffins (blauwe bessen muffins)

(ca. 9 vormpjes)

200 gram bloem
125 gram poedersuiker
1 ei
½ theelepel zout
2 theelepels bakpoeder
75 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld maïsolie)
75 ml melk
150 gram blauwe bessen
1 theelepel vanillearoma
1 theelepel kaneel
snufje nootmuskaat

Topping:
50 gram kristalsuiker
35 gram bloem
30 gram boter
1 ½ theelepels kaneel

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet muffin vormpjes in met olie en strooi hier iets bloem over. U kunt het best een bakblik met muffin vormpjes erin gebruiken in plaats van papieren vormpjes, de blauwe bessen blijven namelijk vast zitten aan het papier. Ook siliconenvormpjes werken heel goed!
Meng de bloem, suiker, zout, kaneel, nootmuskaat en het bakpoeder. Voeg daarna de olie, melk, vanillearoma en het ei toe en meng het tot een egaal deeg met een mixer met deeghaken. Roer de blauwe bessen erdoor en vul de muffinvormpjes tot de rand met het deeg.
Voor de topping mengt u 50 gram suiker, 35 gram bloem, 30 gram (gesmolten) boter en 1 ½ theelepels kaneel. Verdeel dit over de muffins.
Bak ze 20-30 minuten in een voorverwarmde oven.

Terug naar boven

Blueberry pie

Deeg:
100 gram suiker
50 gram roomboter (kamertemperatuur)
1 ei
4 eetlepels water
200 gram bloem
1 tl bakpoeder

Vulling:
100 gram suiker
50 gram bloem
1/2 theelepel kaneel
600 gram blauwe bessen

Klop de suiker met de boter goed romig. Klop er een ei doorheen. Voeg 200 gram bloem en een theelepel bakpoeder toe en meng het geheel tot een gladde massa. Verdeel het in twee platte bollen en leg het 45 minuten in de koelkast.
Maak de vulling door de suiker, bloem en kaneel te mengen. Roer er daarna de bessen doorheen.
Maak van één bol deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, een pannekoek. Vouw de pannekoek op en leg hem in een ingevette taartvorm (22cm). Stort hier het blauwe bessenmengsel op en zorg dat de randen van de pannenkoek vrij blijven. Maak nu van de tweede bol deeg een pannenkoek en vouw hem op en leg over de blauwe bessen heen. Druk de randen van de twee deegplakken vast.
Bak de taart in 45 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C goudbruin. Doe het eerste half uur aluminiumfolie over de taart zodat hij niet verbrand. Bak het laatste kwartier zonder folie.

Terug naar boven

Frisse salade met blauwe bessen en abrikozen

Ingredienten (per persoon!):
30 g blauwe bessen
1 eetlepel rode port
2 gedroogde abrikozen
50 g oude kaas
10 mooie aardbeien
1/4 krop rode sla
5 witte druiven
eikenblad- en rucolasla
1 radijs
Deze hoeveelheden zijn slechts een indicatie. U kunt dit naar smaak aanpassen.

Ingredienten dressing:
0,5 el cassislikeur (of blauwe bessenlikeur)
0,5 el Zaanse mosterd
0,5 el druivenpit-olie
1 el honing
zout en gemalen peperkorrels

Voorbereiding:
Snijd de (gewelde) abrikozen in mooie slanke partjes, besprenkel deze met de rode port en laat dit ongeveer 1 uur intrekken. Was de sla. Snij vervolgens de oude kaas in blokjes en halveer en ontpit de druiven.

Bereiding:
Meng voor de dressing de likeur, mosterd, olie en honing. Schep in een ruime kom de kaasblokjes, blauwe bessen (houd er een paar apart), de druiven en de abrikozen door elkaar. Schik vervolgens de sla soorten op een mooi bord (of kom) en verdeel hierover de kaas-bessen salade. Giet tot slot de dressing erover, garneer de salade met de apart gehouden blauwe bessen en een radijs.


Terug naar boven

Fruitsalade

1 middelgroot blik ananasstukjes (uitgelekt)
1 groot blik mandarijnstukjes (uitgelekt)
2 koffiekoppen verse blauwe bessen
1/4 liter slagroom
1 zakje vanillesuiker
kokosstrooisel

De ananas, de mandarijn en de blauwe bessen in een kom doen. De slagroom gezoet met een pakje vanillesuiker eroverheen doen. Het geheel goed koelen in de koelkast en voor het serveren bestrooien met kokosstrooisel.

Terug naar boven

Geitenkaassalade met blauwe bessen

(Maaltijdsalade, 4 pers.)
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte balsamico (witte wijnazijn)
1 theelepel honing
zout, peper
250 gram blauwe bessen
50 gram gerookte amandelen (eventueel gezouten amandelen of blanke amandelen die kort in de koekenpan geroosterd zijn. Ook kunt u in plaats van amandelen gehakte walnoten of macadamianoten gebruiken.)
150-200 gram gemengde (babyleaf) salade
verse geitenkaas (bij voorkeur een verse naturel geitenkaas, geen gerijpte witschimmel geitenkaas)

Maak de vinaigrette door olie en azijn dooreen te mengen en op smaak te brengen met honing, zout en peper. Voeg enkele bessen toe en pureer ze met de staafmixer door de vinaigrette. Hak de noten grof. Meng de vinaigrette met de salade. Verdeel de salade over 4 bordjes, schik hierop plakjes geitenkaas, de gerookte amandelen en strooi de rest van de bessen hier omheen.

(Bron: Parool.nl)


Terug naar boven

Haagse Bluf

1 kopje suiker
1 kopje blauwe bessen sap
2 eiwitten

Doe alle ingrediënten bij elkaar en klop tot het stijf is.
Heerlijk als toetje of bij ijs.

Terug naar boven

IJswafel met blauwe bessen en chocoladesaus

(4 pers.)

8 bolletjes vanilleroomijs
200 gram blauwe bessen
2 wafels (Brusselse wafels)
poedersuiker

Voor de chocoladesaus:
200 gram pure chocolade, in stukken
125 gram crème fraîche of kookroom
2 eetl. sterke koffie

Begin met de saus. Smelt de chocolade met de crème fraîche au bain-marie. Roer goed en meng de koffie erdoor. Houd de saus warm zonder dat hij kookt.
Verdeel de bollen ijs over bekers of glazen en strooi de blauwe bessen erop. Bestrooi ze eventueel met poedersuiker. Halveer de wafels en doop de bovenkant in de chocoladesaus. Zet de halve wafels in de glazen en verdeel eventueel nog wat saus over het ijs.

(Bron: Boodschappen, 9-2009)


Terug naar boven

Kaas-blauwebessensalade

(4 pers.)
150 gram (boter-, veld-, rucola)sla of spinazie
½ komkommer
3 trostomaten
2 rijpe avocado’s
citroensap
1 stevige appel
3 lente-uitjes
150 gram harde (geiten)kaas
150 gram blauwe bessen
8 gepelde walnoten

Voor de dressing:
1 theelepel mosterd
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel notenolie
2-3 eetlepels (frambozen)azijn
1 theelepel honing
snufje peper, zout
een paar blauwe bessen

Was en droog de sla en verdeel deze over 4 grote borden. Was de komkommer, halveer deze in de lengte, verwijder zaad en vocht en snijd hem in boogjes. Snijd de tomaten in parten. Halveer de avocado’s, verwijder de pitten, schil ze en snijd ze in schijfjes. Bedruppel deze licht met citroensap tegen het verkleuren. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen. Snijd de kaas in kleine blokjes.
Klop een dressing van de ingrediënten en pureer er met de staafmixer een paar bessen doorheen. Rangschik de gesneden ingrediënten over de sla en strooi hierna de blauwe bessen en walnoten over de sla en druppel de dressing eroverheen.
Serveer met lekker brood.

(Bron: Trouw, 16 juli 2008)


Terug naar boven

Koude Blauwe Bessensoep

Perfect voor hete zomerdagen!
850 gr blauwe bessen
750 ml water
100 gr suiker
1/2 tl kaneelpoeder
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl zout
sap van een middelgroot citroen
125 - 250 ml Crème de Cassis (zwarte bessen likeur)
1 tl (citroen-) azijn
dunne zure room
verse dragon
citroenrasp met suiker

Blauwe bessen, water, suiker kaneel, kruidnagel en zout in een soeppan van ca. 2 liter samenvoegen en 3 tot 5 minuten laten koken. Citroensap, Crème de Cassis en azijn toevoegen. Het mengsel met een (staaf-)mixer glad roeren, en door een zeef schenken. Minstens 30 min in de koelkast zetten. Het moet ijskoud worden. Met versiering van zure room, verse dragon en citroenrasp serveren.

Terug naar boven

Rood-wit-blauw-taart

(erg lekker, maar ook tijdrovend recept!)
Ingredienten:
250 ml slagroom
500 g witte chocolade (fijngehakt)
100 g bloem
175 g poedersuiker
30 g koude boter
9 eieren
165 g geschaafde amandelen
75 g kristalsuiker
50 g chocolade extra puur (72%)
450 g blauwe bessen
375 g frambozen
500 g mascarpone

Benodigdheden:
keukenmachine
3 springvormen (16 cm, eventueel groter), ingevet
deegroller

Verwarm de slagroom in een steelpan en schenk de hete maar niet kokende room over de witte chocolade. Roer tot de chocolade is gesmolten. Dek de chocoladecreme af met vershoudfolie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet tot gebruik in de koelkast. Meng 60 g bloem met 25 g poedersuiker en 1 mespunt zout. Voeg de boter toe en meng tot kruimels. Klop 1 ei los, voeg 2 eetlepels ei toe en kneed snel tot een soepel deeg. Verpak in vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Maal de amandelen in de keukenmachine zo fijn mogelijk. Meng met de rest van de poedersuiker en bloem. Splits 8 eieren en klop de eiwitten stijf met de kristalsuiker. Spatel het amandelmengsel er zo luchtig mogelijk door. Schep in de spuitzak en verdeel de helft van het beslag over de drie springvormen. Bak ze naast elkaar op het rooster van de oven in ca. 15 minuten goudbruin. Laat 5 minuten afkoelen in de vormen en laat uit de vorm helemaal akoelen op een rek. Bak met de rest van het beslag nog 3 lagen. Zo bak je in totaal 6 amandellagen waarvan 1 reserve. (Met het aantal lagen valt te varieren, zelf heb ik drie lagen gebakken in wat grotere taartvormen gebakken. Niet tegelijk, maar na elkaar in de oven.)
Neem het deeg uit de koelkast en rol met een de deegroller uit tot een lap van 1/2 cm dik. Snijd er een cirkel uit van 16 cm doorsnede (even groot als de amandellagen) en bekleed de bodem van 1 springvorm ermee. Prik er met een vork gaatjes in. Bak in ca. 12 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat 1 1/2 uur afkoelen. Smelt de pure chocolade au bain-marie en bestrijk de bodem ermee. Laat hard worden.
Bestrijk de bodem dun met de witte chocoladecreme. Leg er een amandellaag op, bestrijk met de chocoladecreme en bedek met bessen. Leg er een amandellaag op en bestrijk met chocoladecreme en bedek met frambozen. Herhaal en eindig met een amandellaag. Strijk de bovenkant (en eventueel rondom) helemaan glad met chocoladecreme. Zet minimaal 1 uur in de koelkast. Bestrijk de hele taart met mascarpone en leg de rest van het fruit bovenop.

Bron: Allerhande

Terug naar boven

Tiramisu met blauwe bessen

(Nagerecht, 6-8 pers.)
250 gram mascarpone (zachte roomkaas)
50 gram witte basterdsuiker
175 ml vruchtensap (het liefst een pure, dikke vruchtensap)
lange vingers
150 gram bramen
150 gram blauwe bessen (u kunt eventueel ook 300 gram bessen gebruiken in plaats van bramen)
125 ml slagroom
1 eetlepel cacaopoeder

Klop de mascarpone met de basterdsuiker en 50 ml sap met een mixer luchtig. Bestrijk de bodem van een (niet zo grote) ondiepe schaal met de helft van het mascarponemengsel.
Schenk de rest van het sap in een diep bord. Wentel de lange vingers één voor één door het sap en leg ze naast elkaar op het mascarponemengsel tot het helemaal bedekt is, druk ze licht aan. Bestrijk met de rest van de mascarpone en verdeel het fruit erover.
Klop de slagroom half stijf en bestrijk het fruit ermee. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Neem de schaal uit de koelkast en bestrooi de bovenkant met cacao. Gebruik hiervoor een zeefje of strooibus.

(Bron: AllerHande)


Terug naar boven

Vlierbloesemsiroop

Ingredienten:
25 bloemen van de vlierbes (schermen)
30 g citroenzuur
3 kg suiker
5 liter water
3 a 4 citroenen

Benodigdheden:
flessen
grote pan/emmer

Doe het water, de suiker en het citroenzuur in een emmer en roer dit tot de suiker is opgelost.
Voeg nu de citroenen (in plakjes) en de bleomen toe, daarna goed roeren.
Laat dit mengsel 3 dagen koel staan, geregeld roeren.
Na 3 dagen het mengsel zeven en in goed afsluitbare flessen doen.



Terug naar boven

Yoghurt bavarois-trifles

(6-8 pers.)
Biscuitbeslag
4 eieren
120 gram witte basterdsuiker
snufje zout
75 gram bloem, gezeefd
25 gram maïzena, gezeefd

Bavarois
½ liter slagroom
100 gram basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
6 blaadjes gelatine
½ liter magere yoghurt

6 passievruchten, uitgelepeld (u kunt eventueel ook andere vruchten gebruiken)
200 gram blauwe bessen
poedersuiker
Gebruik een redelijke diepe glazen schaal.

Klop voor de bavarois de slagroom met de suiker en de vanillesuiker stijf, voeg de suiker pas toe wanneer de slagroom dik vloeibaar is. Week de gelatine in ruim koud water. Giet af, maar laat wat lepels water achter in de schaal. Verwarm de gelatine met dit water in de magnetron 1 minuut en laat 3 minuten afkoelen. Roer dan 2 eetlepels yoghurt door de opgeloste gelatine en klop dit mengsel in een keer door de yoghurt. Spatel de slagroom erdoor en schep het mengsel in een spuitzak of kom. (Laat het nu nog niet opstijven in de koelkast)
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een groot bakblik in, of beleg het met ingevet bakpapier. Er moet 3 keer een plak uit kunnen ter grootte van de schaal waar u het in gaat doen. Indien nodig het beslag in meerdere keren bakken. Het biscuitbeslag maak je door eerst de eieren met de suiker en het zout zo stijf te kloppen dat ze bijna wit kleuren en meer dan drie keer in volume toe zijn genomen. Spatel er dan in kleine delen de bloem en maïzena door. Giet het beslag in de vorm. Bak het in 15-20 minuten gaar (open de oven niet tussendoor!) en laat het 5 minuten afkoelen.
Steek er nu een plak uit ter grootte van de glazen schaal waar u het in gaat leggen. Leg in de schaal een koekrondje, schep er bavarois op, verdeel er wat passievruchtenpitten en blauwe bessen over, dek af met een koekrondje en ga zo door tot alles op is. Eindig met fruit. Zet tenminste 2 uur in de koelkast en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.

(Bron: Margriet, 50/09)


Terug naar boven

Yoghurttaart met blauwe bessen

100 gram boter
200 gram knapperige koekjes (bijvoorbeeld Bastogne)
75 gram bruine basterdsuiker
9 witte gelatine blaadjes
6 dl (roer)yoghurt
150 gram honing
Rasp en sap van 1 citroen
2 dl slagroom
350 gram blauwe bessen

Vet een springvorm in 24 cm dun in en bekleed hem met bakpapier. Maal de koekjes met de boter en suiker fijn in een keukenmachine en druk de kruimels gelijkmatig uit op de bodem van de vorm. Week de gelatine in ruim koud water tot de blaadjes zacht zijn. Meng de yoghurt met 125 gram van de honing en de citroenrasp. Knijp de gelatine uit en los op in het citroensap door het 1 minuut te verwarmen in de magnetron. Laat het 2 minuten afkoelen. Roer een lepel yoghurt door de gelatine en klop daarna alle gelatine door het yoghurtmengsel. Klop de slagroom stijf en spatel hem luchtig door de yoghurt. Pureer 75 gram van de bessen met een paar lepels van het yoghurtmengsel met de staafmixer, schep dit daarna door de rest van het yoghurtmengsel. Giet het geheel in de taartvorm. Schud de vorm zodat de bovenkant mooi glad wordt. Zet de taart 3 uur in de koelkast om op te stijven. Snijd voor het serveren de zijkanten voorzichtig los met een scherp mes en verwijder de springvorm en het bakpapier. Garneer de bovenkant van de taart met de rest van het fruit en trek er met een lepel draden honing over.
Bereidingstijd: 50 minuten + 3 uur koelen

Terug naar boven

Zoete blauwe bessen broodjes

Ingrediënten:
Voor 8 broodjes
Voor het deeg
• 1 pakje van 7 g gist
• 3¾ dl warme melk
• 1 volle theelepel gemalen kardemom (of ongeveer 20 kardemompitten)
• 2 grote eieren, liefst vrije uitloop of biologisch
• een snufje zout
• 200 g fijne tafelsuiker
• 50 g gesmolten boter
• 800 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
• 15 g ongezouten boter
• 75 g rietsuiker

Voor de vulling
• 75 g fijne tafelsuiker
• 400 g blauwe bosbessen
• 1 sinaasappel

Roer de gist en de warme melk in een kom door elkaar en zet ze zolang opzij. Stamp de kardemompitten in een vijzel stuk, vis er de hulsjes van de pitten uit en stamp de zaadjes tot een fijn poeder. Sla de eieren met een snufje zout los in een grote kom en doe er het kardemompoeder, de (gewone) suiker, de gesmolten boter, 500 gram van de bloem en de melk met gist bij. Blijf voortdurend kloppen tot het een vrij dikke, kleverige consistentie heeft. Meng er de resterende 300 gram bloem door, bestuif je handen met bloem en kneed er een gladde bal van. Dek de kom af met keukenfolie en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen, of tot het volume verdubbeld is en het vol luchtbelletjes zit.

Doe intussen de suiker en de blauwe bosbessen in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel, doe het grootste deel bij de bessen in de kom, pers er een scheutje sap bij en prak alles met een pureestamper door elkaar. Bekleed een grote braadslede met bakpapier, leg er wat klontjes boter in en bestrooi het papier met de helft van de rietsuiker.

Bestuif een schoon werkvlak en je handen met bloem en rek de bal gerezen deeg met je handen uit tot hij iets groter is dan een A4’tje. Nu volgt een vrij vies klusje, dus zet alvast een kom bloem klaar om het deeg handelbaar te houden en maak je geen zorgen als het erg nat lijkt. Schep met een schuimspaan de helft van de geprakte bosbessen op het deeg en probeer daarbij zo min mogelijk sap mee te nemen. Spreid de bessen met de achterkant van een lepel over het deeg uit. Vouw de randen van het deeg naar het midden als een soort envelop en blijf het deeg draaien en aandrukken.

Snijd het deeg in 8 gelijke porties, kneed en rek ze tot lange, dunne worsten en draai ze een paar keer om hun as zodat je een soort slordige knopen krijgt. Leg ze op enige afstand van elkaar op de bakplaat zodat ze tijdens het bakken nog een beetje ruimte hebben om uit te vloeien. Maak met je vingers een klein kuiltje in de bovenkant, schep er een paar besjes in en druk ze zachtjes aan. Besprenkel de broodjes met wat sap uit de kom en strooi er de rest van de rietsuiker en geraspte sinaasappelschil op. Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat de broodjes ongeveer 20 minuten op een warme plek rijzen.

Verhit de oven tot 180 ºC (gasovenstand 4). Zet de gerezen broodjes 25 minuten in de hete oven tot ze goudbruin en krokant zijn, en serveer ze lekker warm. Eet ze zo, met boter of met warme custard.

(Bron: jamieoliver.nl)

Terug naar boven
Terug naar boven